Dermatic.pl Aesthetic Business

Dieta a trądzik – patogeneza, rodzaje diet (cz. I)

venome xxl 1200x300
, ten tekst przeczytasz w: 5 minuty

Trądzik pospolity jest jednym z najczęstszych schorzeń dermatologicznych na świecie. W przeciwieństwie do naszej wiedzy dotyczącej dziedzicznego charakteru trądziku i roli hormonów w jego patogenezie, nie ma pewności co do roli czynników środowiskowych, w tym diety.

Część II artykułu ,,Dieta a trądzik – indeks/ładunek glikemiczny (czekolada, mleko, tłuszcze, wegetarianizm) cz. II” – kliknij TUTAJ

Część III artykułu ,,Dieta a trądzik – probiotyki, przeciwutleniacze, wit. A, cynk, jod (cz. III)” kliknij TUTAJ

dr inż. Katarzyna Okręglicka

Rozwój trądziku w niektórych populacjach po przyjęciu diety zachodniej sugeruje, że ta ostatnia odgrywa rolę w jego powstawaniu. Niektóre populacje historycznie nie miały trądziku: kanadyjscy Eskimosi, południowoafrykańscy Zulusowie, japońscy mieszkańcy Okinawy, Aché z Paragwaju i wyspiarze Kitavan z Papui Nowej Gwinei. Pojawienie się trądziku w tych grupach przypisuje się akceptacji zachodniej diety, w tym przetworzonej żywności, nabiału i rafinowanych cukrów. Trądzik nie występuje również u młodzieży z zespołem Larona, dziedziczną chorobą karłowatości wynikającą z niewrażliwości na hormon wzrostu. Jednak u niektórych trądzik rozwija się, jeśli podejmuje się leczenie insulinopodobnym czynnikiem wzrostu (IGF-1). Trądzik ustępuje po zmniejszeniu lub zaprzestaniu dawkowania IGF-1.

Rozwój trądziku w niektórych populacjach po przyjęciu diety zachodniej sugeruje, że ta ostatnia odgrywa rolę w jego powstawaniu. Niektóre populacje historycznie nie miały trądziku: kanadyjscy Eskimosi, południowoafrykańscy Zulusowie, japońscy mieszkańcy Okinawy, Aché z Paragwaju i wyspiarze Kitavan z Papui Nowej Gwinei.

Patogenezę trądziku przypisuje się

czterem kluczowym czynnikom: nadmiernej produkcji łoju, hiperproliferacji bakterii Cutibacterium acnes (C. acnes), hiperkeratynizacji mieszków włosowo-łojowych oraz mechanizmom zapalnym.

Nadmierna produkcja łoju następuje z powodu zwiększonej aktywności hormonów androgenów i IGF-1. Wykazano, że insulinopodobny czynnik wzrostu-1 obniża jądrowe poziomy metabolicznego czynnika transkrypcyjnego 1 (FoxO1). A to prowadzi do aktywacji kompleksu rapamycyny 1 (mTORC1). mTORC1 jest powiązany z proliferacją i metabolizmem komórek.

Patogenezę trądziku przypisuje się czterem kluczowym czynnikom: nadmiernej produkcji łoju, hiperproliferacji bakterii Cutibacterium acnes (C. acnes), hiperkeratynizacji mieszków włosowo-łojowych oraz mechanizmom zapalnym.

W trądziku mTORC1 pośredniczy w hiperproliferacji gruczołów łojowych, syntezie lipidów i hiperplazji keratynocytów. Leucyna, aminokwas występujący powszechnie w białkach mięsnych i mlecznych, również aktywuje mTORC1. Insulinopodobny czynnik wzrostu-1 także zwiększa poziom androgenów. To z kolei zwiększa endogenne poziomy IGF-1, tworząc dodatnią pętlę sprzężenia zwrotnego, która intensyfikuje produkcję łoju. Hiperinsulinemia zwiększa stężenie krążącego IGF-1 i białka wiążącego insulinę-czynnik wzrostu-3, bezpośrednio wpływając na hiperplazję i apoptozę keratynocytów. Hormony wzrostu i mediatory stanu zapalnego są również związane z rozwojem trądziku.

Częstość występowania trądziku
alt="dieta a trądzik"
Milan Lipowski-stock.adobe.com

szacuje się na 9,4% na całym świecie. Częstość występowania jest najwyższa u młodzieży i młodych dorosłych i maleje wraz z wiekiem powyżej 30 lat. Po okresie dojrzewania trądzik występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn; występuje u około połowy kobiet w wieku 20 lat, jednej trzeciej po trzydziestce i jednej czwartej po czterdziestce.

Pacjenci z trądzikiem reprezentują szeroki przekrój populacji i obejmują ludzi wszystkich ras i płci. Diety spożywane przez osoby z trądzikiem reprezentują więc różnorodny wachlarz wyborów żywieniowych i schematów żywieniowych.

Pomimo zmniejszania z czasem spożycia cukru i tłuszczu oraz 77% Amerykanów zgłaszających próby ograniczenia lub uniknięcia cukrów w diecie, większość populacji USA nadal nie spełnia zaleceń żywieniowych American Heart Association z 2020 r. Liczne badania wykazały, że wiele społeczeństw krajów rozwiniętych spożywa za dużo cukru, tłuszczu, węglowodanów i sodu oraz za mało produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców.

Wiele dostępnych wyników badań

dotyczących zależności pomiędzy występowaniem trądziku a wyborami żywieniowymi pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. W ankiecie żywieniowej Amerykanów w 2018 roku 36% przyznało, że w poprzednim roku przestrzegało przynajmniej jednego określonego wzorca żywieniowego.

Łącznie 16% stosowało dietę niskowęglowodanową, w tym dietę paleo, dietę wysokobiałkową i ketogeniczną. Kolejne 10% stosowało przerywany post; 6% przestrzegało diety bezglutenowej; 5% dieta śródziemnomorska; 5%, diety Whole 30 (dieta eliminacyjna, w której uczestnicy usuwają określone grupy żywności, takie jak cukier, zboża, nabiał i alkohol, a następnie ponownie je wprowadzają z czasem, aby określić możliwą wrażliwość pokarmową); i 4% diety wegetariańskie lub wegańskie.

Częstość występowania trądziku jest najwyższa u młodzieży i młodych dorosłych i maleje wraz z wiekiem powyżej 30 lat. Po okresie dojrzewania trądzik występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn.

Wielu uczestników zgłosiło pomijanie co najmniej jednego posiłku dziennie czasami (27%), często (20%) lub zawsze (11%). A także zastępowanie przynajmniej jednego posiłku dziennie przekąskami czasami (30%), często (10%) ) lub zawsze (5%).

Diety wegetariańskie i wegańskie są coraz bardziej popularne. Jedna trzecia Amerykanów zaprzestała lub zmniejszyła spożycie mięsa. Liczba wegan w USA wzrosła z prawie 4 mln w 2014 r. do 19,6 mln w 2017 r. Mleko roślinne stanowi 40% całej sprzedaży mleka w USA.

W amerykańskim National Health and Examination Survey między 2011 a 2014 r. spożycie śniadań było najwyższe u małych dzieci i osób starszych. Przy tym tylko trzy czwarte nastolatków i młodych ludzi spożywało śniadanie. U osób, które spożywały śniadanie, posiłek ten dostarczał <20% dziennego spożycia białka i tłuszczu oraz 20–22% spożycia dodatku cukru. W konsekwencji śniadanie spożywane przez wiele nastolatków i młodych dorosłych prawdopodobnie zawiera dużo cukru i ma niewielką wartość odżywczą.

Aktualne popularne diety można dalej badać

Pacjenci z trądzikiem reprezentują szerokie spektrum populacji. Ponieważ ta ostatnia ma różnorodne wzorce żywieniowe – przy czym około jedna trzecia populacji przestrzega diet indywidualnych – ważne jest, aby ocenić aspekty dietetyczne, które mogą wpływać na trądzik i jego leczenie. Aktualne popularne diety można dalej badać poprzez ustalenie ich podstawowych zasad: różne warianty diety śródziemnomorskiej; dietę ketogenną – polegającą na spożyciu dużej ilości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów; dietę Paleo – zazwyczaj zawiera duże ilości mięsa i bardzo niskie ilości nabiału i cukru. W tym miejscu przyjrzymy się obecnemu zrozumieniu roli, jaką wybrane diety odgrywają w trądziku.

Pacjenci z trądzikiem reprezentują szerokie spektrum populacji. Ponieważ ta ostatnia ma różnorodne wzorce żywieniowe – przy czym około jedna trzecia populacji przestrzega diet indywidualnych – ważne jest, aby ocenić aspekty dietetyczne, które mogą wpływać na trądzik i jego leczenie.

Wybrane diety i ich związek z trądzikiem
DietaRola w patofizjologii trądziku Dowody na działanie
Niski GL ± Niski IGRedukuje wolne androgeny, zwiększa IGFBP-3 i obniża poziom IGF-1Dowody przemawiające za redukcją ilości i ciężkości zmian trądzikowych
Mleko i produkty mleczneMleko zwiększa poziom insuliny i IGF-1Dowody potwierdzające związek pomiędzy spożyciem białek mleka i serwatki a nasileniem się zmianach trądzikowych
Tłuszcz i kwasy tłuszczoweKwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom IGF-1 i hamują działanie prozapalne leukotrienów B4Stosowanie kwasów omega-3 i kwasu γ-linolowego wspomaga redukcję zmian trądzikowych
Wegetariańska i wegańskaAktywacja mTORC1 zmniejsza się, co prowadzi do osłabienia sygnalizacji prozapalnego czynnika jądrowego-κBObecnie brak istotnych dowodów na poparcie zaleceń stosowania diety wegańskiej /wegetariańskiej w zmniejszaniu trądziku
ProbiotykiMożliwa produkcja substancji hamujących podobnych do bakteriocyny, może poprawić metabolizm glukozy i poziom insuliny, może zwiększyć poziom przeciwzapalnych kwasów tłuszczowychGłównie teoretyczne ustalenia wspierające redukcję trądziku; wczesne badania pokazują obiecujące wyniki w poprawie stanu trądziku dzięki suplementacji probiotykami
IG – indeks glikemiczny, GL – ładunek glikemiczny, IGF-1 – insulinopodobny czynnik wzrostu-1, IGFBP-3 – białko wiążące insulinopodobny czynnik wzrostu 3, mTORC – ssaczy cel kompleksu rapamycyny 1

Ciąg dalszy artykułu w części II – 04. 05.

dr inż. Katarzyna Okręglicka

Specjalistka w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

Pełny EBOOK autorstwa dr inż. Katarzyny Okręglickiej jest dostępny pod linkiem: https://bit.ly/EbookDietaATradzik

Piśmiennictwo:
  1. Baldwin, Hilary, and Jerry Tan. “Effects of diet on acne and its response to treatment.” American journal of clinical dermatology (2020): 1-11.
  2. Bowe, Whitney P., Smita S. Joshi, and Alan R. Shalita. “Diet and acne.” Journal of the American Academy of Dermatology63.1 (2010): 124-141.
  3. Burris, Jennifer, William Rietkerk, and Kathleen Woolf. “Acne: the role of medical nutrition therapy.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 113.3 (2013): 416-430.
  4. Weiss, Emma, and Rajani Katta. “Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea.” Dermatology practical & conceptual 7.4 (2017): 31.
Pobierz materiały edukacyjne
Facebook Instagram Youtube Spotify