Dermatic.pl Aesthetic Business

Spożywanie nadmiernej ilości cukru i jego konsekwencje dla skóry

venome xxl 1200x300
, ten tekst przeczytasz w: 4 minuty
Jeden z największych nałogów na świecie…uzależnienie od cukru!
Półki sklepowe uginają się od słodkich smakołyków: batoników, czekoladek, ciastek, ciasteczek, słono-słodkich przekąsek. Nawet jeśli na Twojej liście zakupów nie było nic takiego, to polegniesz przy kasie płacąc rachunek, bo tam i tak czyhają słodkie pokusy. Przemysł spożywczy stosuje glukozę, syrop fruktozowo-glukozowy i wiele innych zamienników do niemalże wszystkich produktów, jakie spożywamy.

Katarzyna Nowacka

Glukozę znajdziesz w wędlinach, ketchupie, jogurcie naturalnym (ilościowa przewaga węglowodanów nad białkami), paluszkach… Wszędzie! Dlatego warto pochylić się nad etykietami i składem tego, co ląduje w Twoim koszyku.

Dlaczego tak lubimy słodki smak?

Spożycie cukru daje nam duży wyrzut endorfin i związane z nimi odczuwanie szczęścia, euforii, spokoju. Co w dobie przewlekłego stresu, napięcia i rosnącej liczby przypadków depresji powoduje pozorne wyciszenie i zadowolenie.

Próbując odstawić cukier doświadczamy dolegliwości charakterystycznych dla odwyku: ból głowy, rozdrażnienie, gonitwa myśli wokół zjedzenia czegoś słodkiego. Trudno też zrezygnować z przyjemności wypicia filiżanki kawy, której zawsze towarzyszył cukierek albo z kawy mlecznej przejść na czarną.

Ryzyko cukrowej diety

Przecukrzenie diety, fast foody, pojadanie miedzy posiłkami, wzrost podaży jedzenia w stosunku do jego realnego zapotrzebowania, bezczynność ruchowa w zasadzie już od przedszkola niosą za sobą przykre konsekwencje. Statystyki biją na alarm.

Według WHO oraz NFZ w Polsce i na świecie obserwujemy wzrost liczby otyłości wśród dzieci i dorosłych, wzrost rozwoju cukrzycy, insulinooporności, silnie z nimi skorelowanych udarów, zawałów i raka.

Cukrzyca – ze wszystkimi jej odmianami – jest w czołówce chorób prowadzących do zgonu. Niestety bardzo długo nie daje objawów, na które pacjent zwróciłby uwagę, dlatego jest późno wykrywana i często w stopniu zaawansowanych zmian w całym organizmie.

Co 4 Polak powyżej 60. roku jest pacjentem diabetologicznym, a dzięki profilaktyce można byłoby tego uniknąć. Dobrym parametrem może okazać się wnikliwa ocena Twojej skóry.

Jakie zmiany na skórze pokazuje przecukrzenie diety?

Twoja skóra pokazuje objawy hiperglikemii znacznie wcześniej niż inne narządy. Niekiedy są to symptomy nieswoiste, które mogą być również powiązane z innymi schorzeniami. Jednak są charakterystyczne dla przecukrzenia, stanu insulinooporności i cukrzycy.

Skłonność do nierównego kolorytu skóry i trudnych do usunięcia przebarwień, nadmierna, patologiczna suchość skóry, rumień, zaburzony proces gojenia, stany zapalne i częste nawracające infekcje grzybicze, bakteryjne oraz wirusowe skóry, nadmierne owłosienie, łojotok i zaburzenia hormonalne, a także przyspieszone starzenie to mogą być symptomy właśnie wymienionych chorób.

I tu chciałabym podkreślić jak ważną rolę może odegrać dobrze wykształcony, doświadczony kosmetolog, który w odpowiedni sposób przeprowadzi diagnozę. I podczas wywiadu określi ryzyko wpływu hiperglikemii na organizm, zleci badania diagnostyczne, a następnie pokieruje do specjalisty.

alt="cukier konsekwencje"
FlyingFlokerr/shutterstock.com

Wybrane dermatozy skorelowane z hiperglikemią:

  • trądzik pospolity
  • łojotok
  • hirsutyzm
  • rogowacenie ciemne
  • przebarwienia i odbarwienia
  • bielactwo nabyte
  • patologiczna suchość skóry
  • rumieniec cukrzycowy
  • rumień cukrzycowy
  • plamica i martwicze zapalenie naczyń włosowatych
  • grzybice skóry gładkiej i owłosionej
  • grzybice stóp i paznokci

Przebieg części z podanych powyżej dermatoz pogarsza się na skutek zaburzonej gospodarki węglowodanowej, a część z nich jest nią wywołana. Zanim przejdę do omówienia wybranych przypadłości ważne jest, aby wskazać najważniejsze procesy zaburzeń fizjologicznych i metabolicznych organizmu. Mających kolosalne znaczenie dla przebiegu zmian skórnych. Są to:

  • nadmierna glikacja białek
  • hiperlipidemia
  • mikro i makroangiopatie naczyń
  • neuropatie
  • endokrynopatie współistniejące z hiperglikemią
Naczynia powiązane

Pierwsze z wymienionych – dermatozy związane z zaburzonym funkcjonowaniem jednostki gruczołowo–mieszkowej (ujście mieszka włosowego + gruczoł łojowy) są często potęgowane przez stan insulinooporności, wzrost glikemii i insulinemii. A także nadmiar i tak już podwyższonego w okresie dojrzewania insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1.

Dodatkowo obserwujemy hiperandrogenizm. Wszystko to jest indukowane przecukrzeniem diety, nieprawidłową proporcją spożycia węglowodanów prostych (szybko rosnąca glikemia we krwi i szybki wyrzut insuliny) w stosunku do zdrowszych dla metabolizmu węglowodanów złożonych; co wywołuje kaskadę zdarzeń nie do zatrzymania. Efektem jest zaostrzenie zmian trądzikowych, nasilenie  łojotoku i nadmiernego owłosienia. Stan trudny do pielęgnacji i leczenia ze względu na prozapalną atmosferę i nierównowagę cukrową organizmu.

Druga grupa związana jest z zaburzeniami pigmentacji skóry.

Rogowacenie ciemne aż w 6 odmianach jest silnie powiązane z insulinooporonością i charakteryzuje się zaciemnieniem karku, dołów pachowych, pachwin, obecnością włókniaków. Co ważne, jeśli opanujemy ten stan choćby dobrze zbilansowaną dietą, objawy mogą ustąpić samoistnie.

alt="cukier konsekwencje"

Taki obraz zmian skóry wywołuje nadmierna glikacja białek, której efektem jest nagromadzenie się prozapalnych cząsteczek AGEs nasilających miejscowo w skórze produkcję hormonów odpowiedzialnych za prawidłową pigmentację MSH i ACTH. Proces prowadzi do nadczynności melanocytów i przebarwień.

AGEs potrafią również osłabić ich pracę lub zablokować i dochodzi do powstania bielactwa nabytego w przebiegu cukrzycy.

AGEs przyspieszają starzenie się skóry, zaburzają funkcję naczyń krwionośnych, uszkadzają struktury wszystkich tkanek poprzez zaburzenie procesów fizjologicznych.

Grzybice skóry, przydatków to bardzo częsta grupa dermatoz towarzysząca pacjentom diabetologicznym i osobom o niewyrównanej glikemii. Charakter nawracających infekcji powinien skłonić Cię do oznaczenia parametrów cukru i insuliny we krwi.

Zdrowa skóra wymaga ograniczenia spożycia cukru. Warto spróbować!

Katarzyna Nowacka

Kosmetolog z ponad 20-letnim doświadczeniem, prowadzi własny gabinet kosmetologiczny.  Absolwentka Wyższej Szkoły Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi, a także I i II stopnia Collegium Cosmeticum. Wiceprezes Stowarzyszenia Przyjazna Kosmetyka oraz członek Polskiej Akademii Dietetyki i Mikroodżywiania. Prekursorka kosmetologii holistycznej. Autorka programu z misją pt. „Uroda zaprasza zdrowie”. Na swoim youtubowym kanale Holistyczna Kosmetolog rozmawia ze specjalistami z różnych dziedzin medycyny i namawia do profilaktyki. Kieruje się w pracy zasadą, że likwidowanie objawów nie może przysłonić szukania ich przyczyny – stara się tym inspirować innych.

Pobierz materiały edukacyjne
Facebook Instagram Youtube Spotify